10 NAČINA ZA OPUŠTANJE NAKON STRESNOG TJEDNA

Živimo u vremenu kad je stres neizbježan, tihi ubojica od kojeg se nije moguće sakriti. Međutim, ako osvijestimo izloženost stresu i načine na koje vanjski faktori utječu na naše opće stanje te redovitim ritualima za opuštanje, možemo ga kontrolirati i dovesti tijelo i um u balans.

Kad govorimo o opuštanju, važno je razumjeti da su Netflix i čaša vina super način da provedemo petak navečer, no neće našem tijelu i umu popraviti štetu koju je nanio jedan stresan tjedan. Kako se kvalitetno opustiti i regenerirati? U nastavku pročitajte 10 prijedloga za to.

  1. PISANJE DNEVNIKA

Možda nekome ovo zvuči zastrašujuće i čudno, no stavljanje misli na papir djeluje antistresno. Sjetite se, mi smo ljudi, a ne roboti, i kad nam je glava puna svega, kad misli i brige nekontrolirano trče kroz nju, pisanje pomaže da ih dovedemo u red. Zapišite, dakle, sve što vam se vrti po glavi. Sve misli, brige, to-do liste. Nikako ne zaboravite zapisati za što ste zahvalni, čak i ako se radi o najmanjim mogućim sitnicama poput zraka koji udišemo, pitke vode, večere na stolu… Svakako savjetujem i da nabavite lijepu bilježnicu i svakog dana odvojite 5 minuta vremena za pisanje dnevnika. Kad sve stavim na papir, meni osobno brige na papiru djeluju manje, a razlozi za zahvalnost veći i nekako imam osjećaj da imam nadzor nad svime i to mi daje osjećaj mira.

2. POSVETITE POZORNOST SVOJOJ KOŽI

Već ste čuli da je koža ogledalo našeg stanja iznutra. Nezdrava prehrana, previše kave i alkohola, nedovoljno sna, stres – sve to vidjet će se na koži, a s godinama postaje sve očitije. Vikend nakon stresnog tjedna idealno je vrijeme da damo još više ljubavi najvećem organu. 10 minuta više u kupaonici i malo više pozornosti oko toga što stavljamo u sebe napravit će veliku razliku. Piling, maska, masaža izvana, te puno, puno, puno vode, voća i povrća iznutra (borovnice, avokado, sirovi kakao, zeleni smoothie, svježe cijeđeni sok). Ako imate eterična ulja kod kuće, kapnite kap tamjana u svoju kremu za lice, kap eteričnog ulja klinčića (najmoćniji antioksidans) u losion za tijelo.

3. VIKEND NA SVJEŽEM ZRAKU

Nekad mi se čini da nema stresa i brige koju svježi zrak i priroda ne mogu umanjiti. Nakon šetnje na svježem zraku osjećam se kao nova osoba, svaki put. Posebno umirujuće djeluje meditacija na otvorenom. I ne mora to biti “prava” meditacija, dovoljno je sjediti tako da stopala dotiču tlo, zatvoriti oči i duboko disati. Ili nasloniti se na stablo i promatrati oblake, fokusirati se na disanje i otpustiti sve misli iz glave. Pozovite djecu da vam se pridruže u tome. Vikend je idealno vrijeme za izlet, šetnju, piknik… Nemojte ga nikako provesti u zatvorenom.

4. TOPLA KUPKA

Zvuči klišejasto, no dokazano je da su ljudi koji žive blizu vode opušteniji i sretniji. Voda ima nevjerojatan učinak, doslovno ispire brige i negativne emocije iz nas. Ja osobno se rijetko kupam u kadi, no kad osjetim da mojem tijelu i umu to treba, napunim kadu toplom vodom, a dok se kada puni pod mlaz vode stavim mješavinu baznog ulja (npr. bademovog) pomiješanog s par kapi eteričnog ulja lavande. Osim što ulje hrani moju kožu, lavanda me opušta. Volim staviti i Young Living bombice za kupanje s mirisom Stress Away. Obavezno upalim i difuzor u kupaonici, a u njega nakapam neko od eteričnih ulja koja imaju opustajući učinak: lavanda, tamjan, rimska kamilica, palo santo, plava smreka, Grounding, Release, Stress Away…

5. BILJNI ČAJ

Kao veliki obožavatelj mirisa i okusa kave, trebalo mi je neko vrijeme da ga u određenoj količini zamijenim čajem. Međutim, čaj prije spavanja mi je oduvijek bio drag ritual jer neusporedivo bolje spavam kad navečer popijem šalicu kvalitetnog organskog čaja. Moji favoriti su kamilica i menta, bez ikakvih dodataka. Kvalitetan san je nevjerojatno važan za regeneraciju tijela i uma, zato je svakako poželjno izbjegavati tešku hranu, kofein i alkohol u večernjim satima.

6. OFFLINE

Sigurno ste čuli izreku “offline is the new luxury” i žalosno je koliko je to danas istinito. Biti stalno dostupan i na raspolaganju svima doprinosi tome da je stres konstanta za mnoge od nas. Osobno redovito prakticiram offline vikende i više puta sam pisala o benefitima vremena provedenog dalje od telefona, posebno društvenih mreža. Izdvojila bih osjećaj slobode, veće prisutnosti u trenutku, svjesnost u nekim svakodnevnim situacijama poput razgovora, igre s djecom, jela, bistrijih misli i osjećaja da dan duže traje, da imamo više vremena. Ugasite telefon i uživajte u vikendu.

7. KNJIGA AND CHILL

Nisam fan televizije i rijetko je gledam, no postoje serije i filmovi koji u nama izazivaju onaj “feel good” trenutak. “Prijatelji” su jedna od serija koje bih izdvojila i koju čak i psiholozi izdvajaju kao primjer TV sadržaja koji pozitivno utječe na emocije. Ja osobno sam obožavatelj knjiga i u trenucima opuštanja uvijek ću radije posegnuti za knjigom nego daljinskim upravljačem, no što god odabrali, film, seriju, knjigu ili muziku, neka bude ono što u vama izaziva osjećaj spokoja i sreće.

8. ORGANIZACIJA

Ako postoji kutak u vašem domu u kojem vlada nered i koji u vama izaziva nemir i stres, sad je vrijeme da se njime pozabavite. Možda je to ormar, možda je ladica s poštom, a možda je vaš dnevni raspored. Što god bilo, odvojite malo vremena i uvedite red: garantiram da ćete se osjećati bolje. Red nam daje osjećaj kontrole i mira. Ako ste odlučili uvesti reda u dnevni raspored, ne zaboravite u njega staviti i vrijeme za sebe!

9. ETERIČNA ULJA

Eterična ulja nisu tek lijepi mirisi, prije svega imaju terapeutski učinak ako govorimo o visokokvalitetnim uljima s najvišim standardima uzgoja biljaka i proizvodnje samih ulja. Između ostalog, dokazano je da eterična ulja takve visoke kvalitete mogu utjecati na naše emocije i naše opće stanje. Možemo ih stavljati u difuzor, udisati direktno iz bočice, nanositi na kožu, stavljati u kupku… Kako god ih primjenjivali, nedvojbeno će pozitivno utjecati na naše emocionalno stanje, a neka od ulja koja su sjajna za to su: tamjan, lavanda, naranča, ylang ylang, plava smreka (Idaho Blue Spruce), zatim blendovi ulja White Angelica, Grounding, Release, Joy, Harmony, Valor…

10. NAJVAŽNIJI KORAK…

…je osvijestiti da stanje kroničnog stresa nije nimalo bezazleno i da može imati teške posljedice po mentalno i opće zdravlje. Ako ste u kroničnom stresu i ako vam se čini da ne uspijevate izaći iz tog začaranog kruga, razgovarajte s bliskom osobom koja vas razumije ili, još bolje, stručnom osobom.

Koji od ovih prijedloga primjenjujete redovito? Što vama pomaže da se opustite?

Bisous,

Fée

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s