TIPS & TRICKS ZA UREDAN DOM

Uredan i čist dom bez tisuću sati tjedno potrošenih na pospremanje i čišćenje nije mit, čak i ako imate djecu. Mnogima se čini da nema izlaza iz začaranog kruga pospremanja i života u neredu, no vjerujem da vam ovi savjeti mogu pomoći u tome da u vlastitom domu – prodišete.

  • Napravite čistku

Prvi korak mogao bi vam oduzeti malo više vremena, no dugoročno će vam donijeti ogromno olakšanje. Prostoriju po prostoriju, ladicu po ladicu, napravite čistku u svakoj prostoriji. I budite iskreni prema sebi i nemilosrdni u izbacivanju stvari koje ne koristite, koje su istrošene i koje vam jednostavno vise ne služe. Samim time smanjit ćete mogućnost stvaranja nereda u domu. Manje stvari – manje nereda.

  • Pravilo dvije minute

Ako vam za nešto treba manje od dvije minute, napravite to odmah. Složite rublje, pospremite namirnice, pokupite igračke, uključite strojeve… Zvuči jednostavno i logično, no često smo upravo mi sami tvorci nereda, a da nismo toga uopće svjesni. Što uzmete, pospremite nakon korištenja. Što vam padne, pokupite s poda. Ako nešto uprljate ili prolijete, počistite odmah. Dok vam ne prijeđe u naviku, podsjećajte sami sebe i potaknite djecu da slijede vaš primjer i vidjet ćete da će na kraju dana vaš dom biti puno uredniji.

  • Izbjegavajte prazan hod

Što to znači? Ne hodajte po kući praznih ruku. Na primjer: ako idete iz spavaće sobe u kupaonicu, ponesite sa sobom prljavo rublje. Kad idete u kuhinju iz dnevne sobe, usput ponesite prljave čaše sa stola. Ovo posebno vrijedi za vas koji živite u kući. Ja prakticiram jedan trik: pored stepenica stavljam sve čemu je mjesto na katu i kad idem gore, jednostavno stvari ponesem sa sobom i vratim na mjesto. Puno takvih sitnih radnji tijekom dana uštedjet će vam puno vremena, a i koraka.

  • Brzinsko pospremanje

Jednom ili nekoliko puta u danu stavite alarm na 10 minuta i u tih 10 minuta na brzinu pospremite sve što možete. Iznenadit ćete se koliko se toga može u tako malo vremena. Pametno je to napraviti ujutro: otvoriti prozore, pospremiti krevete, brzinski prebrisati sanitarije u kupaonici, pospremiti posuđe od doručka. Također, obavezno je brzinsko pospremanje i prije spavanja. Opet namjestite alarm na 10 minuta i za to vrijeme vratite igračke na mjesto, operite čaše i ostalo posuđe koje se nakupilo tijekom dana, složite jastuke i prekrivače na kauču, usišite najprometnije dijelove doma… Ujutro kad se probudite i ugledate sve uredno i čisto, bit ćete sami sebi zahvalni.

  • Nabavite univerzalno sredstvo za čišćenje

Jako je dobra ideja imati sredstvo kojem možete čistiti sve, od dječje hranilice do poda. Na taj način ćete uštedjeti mnogo vremena i kod brzinskog pospremanja jednim sredstvom očistiti sve površine u domu. Moj prijedlog je potpuno prirodno univerzalno sredstvo koje je svojom učinkovitošću i mirisom oduševilo milijune ljudi u svijetu: Thieves američke tvrtke Young Living.

PRO TIP ZA RODITELJE: Svakom djetetu nabavite košaru ili kutiju na koju ćete napisati ime djeteta. Tijekom dana u tu kutiju spremajte sve stvari koje djeca ostave po kući. Znamo da su djeca nestašna i zaigrana pa svoje stvari ostavljaju posvuda. Na kraju dana predajte im košare i pomozite im da vrate svoje stvari na mjesto.

Bisous,

Fée

Advertisement

2 thoughts on “TIPS & TRICKS ZA UREDAN DOM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s