ajmo ispočetka: DRUGI TJEDAN

DETOKS UMA I TIJELA

Prvi smo tjedan pisali ciljeve, radili planove i vision board te zamišljali svoju najbolju verziju, a ovaj tjedan radimo detoks, vrlo važan korak u postizanju ciljeva. Ne, ne mislim na detoks sokićima i čajevima, nego na eliminiranje onoga što ne želimo u životu. I tu te ohrabrujem da budeš brutalno iskrena i još brutalnija u eliminaciji stvari, ljudi, hrane, sadržaja koji ti ne služi, koji ti troši vrijeme i energiju. Nedavno sam pisala i blog post o stvarima koje nam nesvjesno kradu energiju i istraživanja su zaista zapanjujuća.

Dakle, detoks tijela, uma, navika i hladnjaka. Krenimo redom.

  1. Prolistaj kuharice, blogove i društvene mreže i napravi plan obroka za cijeli tjedan. Zatim sastavi popis za kupovinu i nabavi isključivo ono što piše na popisu. Neka taj popis obiluje voćem i povrćem, oršastim plodovima: kako god se hranili, mislim da smo svi svjesni da treba izbjegavati procesuiranu hranu s visokim udjelom šećera, hranu s dugim rokom trajanja, gazirana pića, šećere, itd. Nemoj kupiti ništa što nije u skladu s onime kakve si ciljeve i odluke donijela za sebe i s onime kakvom životu težiš. Zaboravi i na one izgovore “nešto slatko za goste”, “nek se nađe”, itd., to smeće ti ne treba u životu! Tvoje tijelo je hram i vrijeme je da se tako i odnosiš prema njemu.
  2. Jedna važna stvar koja se nadovezuje na prvu: ako puno vremena provodiš izvan kuće, važno je da stvoriš naviku pripreme obroka, jer svi znamo koliko je teško izabrati zdraviju opciju kad smo pregladnjeli i kad svi oko nas (čitaj: kolege na poslu) naručuju junk food. Večer prije možeš napraviti smoothie ili sok, narezati voće, napraviti zdravi sendvič, salatu ili wrap. To je jedna mala navika koja će zaista značajno utjecati na tvoj dan i tvoje zdravlje, a oduzet će ti svega 15 minuta.
  3. Prolistaj društvene mreže i prestani pratiti sve profile koji ti izazivaju osjećaj nelagode, nedovoljnosti, koji u tebi izazivaju bilo kakve negativne emocije, zbog kojih misliš da propuštaš nešto u životu, da tvoj život nije dovoljno cool i uzbudljiv, profile koji te ne zanimaju, koji te ne nadahnjuju… I nije važno tko su ti ljudi, bivši kolege, poznanici, članovi obitelji, influenceri koji su ti nekad bili super, a sad više nisu… Ono što oduzima tvoje vrijeme, a ne daje ti ništa zauzvrat ne zaslužuje mjesto u tvojem životu.
  4. Nabavi četku za suho četkanje. Svatko kome sam dala ovaj savjet, danas mi zahvaljuje. Suho četkanje nije nikakva novost, nego je tehnika koja se primjenjuje zadnjih 30-ak godina, a potiče rad limfe, eliminaciju toksina iz tijela, čišćenje svih unutarnjih organa. Postoje točna pravila četkanja kojih se treba držati, a najbolje su opisana u ovom videu. Neki od benefita suhog četkanja su ljepša i elastičnija koža, manje celulita, manje zadržavanja vode u tijelu, bolja probava i jači imunitet.
  5. Napiši na komad papira ili u svoj dnevnik navike kojih bi se željela riješiti i razmisli na koji način. Na primjer, ako želis prestati skrolati po telefonu prije spavanja, dobra metoda je da si u postavkama u telefonu ograničiš pristup nakon određenog sata ili da telefon ostaviš u drugoj prostoriji. Što ne bi radila u svojoj najboljoj verziji? Čime bi zamijenila te loše navike? Koje su to stvari koje želiš raditi, a nemaš vremena za njih? Sad je vrijeme da budeš brutalno iskrena prema sebi i pitaš se koje loše navike ti oduzimaju vrijeme, čemu daješ prioritet u životu i na koji način to možeš riješiti. Dobra je ideja zamoliti osobu kojoj vjeruješ da bude tvoj “accountability partner”, odnosno osoba koja će voditi računa o tome da se držiš svojih obećanja, da ti bude podrška, a možda zajedno možete raditi na tome da eliminirate iste loše navike. U društvu je uvijek zabavnije.

Do sljedećeg petka, sretno s detoksom!

Bisous,

Fée

Leave a comment