KAKO SE VRATITI VJEŽBANJU?

Jedno od pitanja koje ljudi najčešće postavljaju. Kako se vratiti vježbanju? Kako stvoriti naviku? Odakle krenuti, kakav trening odabrati?

Vratit ću se na period otprilike 3 mjeseca nakon zadnjeg, trećeg poroda. Tada nisam bila spremna vratiti se nekom strogom programu vježbanja, no osjećala sam potrebu za fizičkom aktivnošću, koja je prije svega bila dobra za moje mentalno zdravlje. Počela sam hodati. Svaki dan, između sat i sat i pol, ubrzanim korakom, kao da nekud žurim, s bebom u kolicima. Često kažem da mi je hodanje spasilo glavu, jer sam u tom periodu bila dosta narušenog mentalnog zdravlja. Doslovno bih dolazila na stazu za hodanje tužna, iscrpljena, prazna, a na kraju rute bila bih druga osoba. Štošta bih još tu mogla napisati o samom hodanju, no danas vam želim reći više o jednom programu koji mi je pomogao da se vratim pravom vježbanju i ono najvažnije, ponovno ga zavolim.

Vjerojatno ste čuli za aplikaciju Sweat. Jedna od prvih fitness aplikacija koju je još 2015. godine osnovala fitness zvijezda Kayla Itsines. Riječ je o pravoj fitness platformi koja okuplja veliki broj trenera koji nude bezbroj različitih treninga, za različite nivoe, a osim toga i različite vrste jelovnike kako biste što lakše dostigli svoj fitness cilj. Taj dio ne koristim, ali sigurna sam da je mnogim korisnicima vrlo zanimljiv i praktičan.

Želim vam ispričati kako mi je upravo ova aplikacija pomogla da se vratim vježbanju nakon trećeg poroda. Moram priznati da se nisam osjećala dobro, nisam bila zadovoljna kako je moje tijelo izgledalo u tom trenutku. Tri carska reza, relativno kasna trudnoća (kasne 30-e godine)… Da, osjećala sam zahvalnost prema tijelu koje je zdravo, koje je stvorilo i rodilo troje djece. Da, znala sam da su prošireni bokovi i opušten trbuh normalan dio cijele priče, ali ipak željela sam to promijeniti, željela sam biti fit i snažna.

Kelsey Wells: Redefine Fitness

U tom trenutku primijetila sam u spomenutoj aplikaciji trening pod nazivom “Redefine Fitness: Strength & Mindfulness”, poznate trenerice Kelsey Wells. Program traje 4 tjedna s 4 treninga od 35 minuta tjedno, a ono što ga razlikuje od ostalih treninga, upravo je taj “mindfulness” dio, koji se u mojem slučaju pokazao ključnim. Na početku svakog treninga Kelsey nas motivira da osvijestimo zahvalnost prema svojem tijelu, da trening ne doživimo kao kaznu, nego nešto što radimo iz ljubavi prema sebi. “I move my body out of gratitude for my body”, jedna je od afirmacija koju često ponavlja kroz treninge i upravo su te afirmacije nešto što je kod mene potaknulo da promijenim perspektivu i treninge doista doživim kao nešto što radim iz ljubavi i zahvalnosti prema svojem tijelu. Često sam znala treninge završiti u suzama, iz radosti, iz čiste zahvalnosti.

Mislim da je kod ovih treninga sjajno i to što traju samo 30-35 minuta i intenzitet je prilagođen različitim razinama fizičke spremnosti. Drugim riječima, cijeli koncept treninga, i trajanje i intenzitet, je održiv za svakoga od nas. Meni su ovi treninzi otprilike 6 mjeseci nakon poroda bili teški, ali ne previše, taman da vidim rezultate i da ne odustanem.

Sweat aplikaciju možete skinuti ovdje. Ako ste u periodu života kad biste željeli uvesti treninge u svoju svakodnevicu, ali i promijeniti sam pogled na treninge i zavoljeti ih, od srca preporučam ovaj program vježbanja.

Ovaj članak nije sponzoriran i moja je iskrena preporuka za sve vas koji za malo novca želite dobiti puno vrijednosti, za sve vas koji želite biti u formi, a niste fanovi teretana, kao ni ja.

Sretno s vježbanjem i zapamtite: I move my body out of gratitude for my body.

Bisous,

Fée

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s