CASUAL RENTRÉE: VAŽNOST RUTINE

Osoba sam koja čvrsto vjeruje da su 3 stvari ključne za dobar dan djeteta. Prvo, slobodna igra. Drugo, vrijeme s djetetom uz kontakt očima, bez distrakcija. Treće, rutina.

Mnogi će reći da rutina ubija spontanost, no ja vjerujem da nježno usmjeravanje i jasno postavljen redoslijed radnji djeci pruža osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Ovo je posebno važno u periodu godine kad i mi odrasli živimo po nekom rasporedu, kad imamo obaveze i posao, kad život normalno teče. Također vjerujem da se temelji za zdrave rutine u životu postavljaju u najranijem djetinjstvu: puno veća je vjerojatnost da će kao odrasli ljudi prakticirati nešto ako su to naučili u djetinjstvu. Većini djece za par dana počinje škola, taman dovoljno vremena da razmislite o tome kako bi vaša idealna jutra i večeri mogle izgledati. Kako bih vam pomogla u tome, opisat ću vam našu jutarnju i večernju rutinu i nabrojati sve trikove i proizvode koji su nam pomogli u tome.

JUTARNJA RUTINA

Iako u školu i vrtić krećemo tek oko 8.15, djeca se bude već u 7 i meni osobno je to sjajno zato što mi je važno da nam jutra prolaze u miru, a ne u strci i kaosu. Nakon jutarnje higijene i presvlačenja, obavezno se malo poigraju i prolistaju svoje knjige. Ujutro obično pustim neku laganu muziku i upalim difuzor s uljima koja podižu raspoloženje poput naranče, mandarine, spearminta, Joya, Citrus Fresha… Potičem ih na istezanje i svjesno disanje uz pomoć kartica Mindful Kids i knjige Diši kao medo. Ovo je praksa koju tek usvajaju, tako da tu ne očekujem da savršeno sudjeluju i ne postavljaju pitanja tijekom meditacije: bitno mi je naučiti ih kontrolirati svoje misli i emocije, pronaći mir u sebi i brinuti se za svoj um i svoje tijelo. Nakon toga slijedi doručak. Iako u vrtiću i školi dobiju doručak, ja ne volim da od kuće idu gladni i zato im uvijek ponudim svježe narezano voće, smoothieje, zobenu kašu s voćem, chia puding s voćem i svježe prešani sok. Jako mi je važno da dnevno unesu čim više voća. Nakon doručka provjeramo jesu li sve stvari za taj dan spremne i krećemo.

Istaknula bih ovdje važnost ranijeg ustajanja kako bi jutro prošlo smireno. Ako ste roditelj, znate i sami da s djecom jutra vrlo lako postanu kaotična: nekad im se ne sviđa odjeća koju ste im pripremili, nekad im se ne jede doručak, pasta za zube im je odjednom ljuta, itd. Upravo zbog takvih situacija volim to što ustanu dosta ranije, pa čak i ako se dogodi neka nepredviđenost, mi svejedno nećemo zakasniti. Isto savjetujem i vama: pokušajte probuditi djecu barem 15-20 min ranije nego biste inače, pomazite se, pročitajte priču, neka prije cijelog dana razdvojenosti osjete ljubav i nježnost od vas.

VEČERNJA RUTINA

Večernja rutina u nasem domu počinje večerom, između 18 i 18.30 sati. U prijašnjem postu gdje sam pisala o imunitetu, istaknula sam važnost kvalitetnog sna, a kako bi san bio kvalitetan, važno je večerati ranije, i to hranu koja nije prezačinjena i teška. Nakon večere zajedno pospremimo kuhinju, igračke, pripremimo odjeću i stvari za sljedeći dan. Cijelo to vrijeme u difuzoru je neka opuštajuća kombinacija poput Stress Awaya, cedra i naranče, tamjana, itd. Eterična ulja imaju izuzetno snažan utjecaj na emocije i raspoloženje, stoga ih nikada u svojim rutinama ne preskačem. Jedne zime kad smo bili kod mojih, baka im je svaku večer kuhala čaj i od tada ne smijemo preskočiti taj važan korak u rutini. Dok pijuckaju čaj, pripremim im neke knjige i slikovnice da bismo izbjegli televizor. Ekrani prije spavanja su i za djecu i za odrasle jako loši jer narušavaju kvalitetu sna, stoga ih djeci svakako pokušajte ograničiti. Navike se grade od malih nogu i iskreno jako bih voljela da moja djeca kao odrasli prije spavanja uzmu knjigu u ruke, a ne elektronske naprave. Nakon čaja i čitanja, slijedi kupanje, pranje zubi i mazanje rolerima za san i imunitet. Dok se oni kupaju, ja širom otvorim prozore u sobama, čak i ako je temperatura ispod nule. Kvaliteta zraka je jako važna, kako danju, tako i noću. Obavezno palim i difuzor, našu voljenu sovicu, u koju kapam 2-3 kapi neke fine umirujuće kombinacije. Nekad je to Thieves za imunitet s cedrom, zatim lavanda, mirta, eukaliptus, naranča, tamjan, Gentle Baby, White Angelica, Seedlings, Dreamease, RC… Jedan od omiljenih trenutaka u danu mi je kad uđem u njihovu sobicu u kojoj je miris svježeg zraka i najfinijih eteričnih ulja. Kad legnu u krevet, prokomentiramo dan iza nas: što nam je bilo najljepše, što nas je rastužilo, što nam se posebno svidjelo i na čemu smo zahvalni. Uz zagrljaje i nježne riječi poželim im laku noć i ostavljam da zaspu sami. To bude između 20 i 20.30 sati.

Nemojte zaboraviti da se uspješan dan stvara večer prije dobrom večernjom rutinom. Kvaliteta sna je izuzetno važna i dajte sve što možete kako bi vaša djeca imala kvalitetan san: ograničite ekrane navečer, izbjegavajte junk food i općenito tešku hranu, pazite na kvalitetu zraka u sobi, nabavite difuzor i eterična ulja, što kvalitetniju posteljinu, madrace i jastuke. Osim toga, kako biste ujutro izbjegli nepotreban stres, večer prije pripremite stvari, odjeću, mozda čak i stol za doručak. Mislim da je važno da u svemu tome sudjeluju djeca, a kako bi im stvaranje rutine bilo zabavno i blisko, predložite im da nacrtaju radnje u rutini i objese crtež na vidljivo mjesto.

Nadam se da vam je ovo bilo korisno i da će vam poslužiti kao inspiracija.

Sretno u stvaranju rutina!

Bisous,

Fée

4 thoughts on “CASUAL RENTRÉE: VAŽNOST RUTINE

 1. Ti se onda jako rano ujutro dižeš da im stigneš pripremiti sve nabrojeno…
  Pitam se nekad kad stignes sve to, troje djece, kućanstvo, savršena rutina i voditi instagram profile.. ti si,bit će, neka superžena.

  Like

  1. Ustajem rano, da, ali ne znam što točno pripremam? Doručak? Koliko vremena misliš da se priprema doručak? Ne mislim da sam superžena, ali znam svoje prioritete, ne gubim vrijeme na stvari i ljude koji mi ne donose ništa dobroga i organizrana sam dosta. To je cijela mudrost.

   Like

   1. Za takve nabrojane doručke ipak treba vremena, plus troje male djece koja su jos nesamostalna i trebaju pomoć oko odijevanja, pa dok pojedu, krenu u školu. Ili vi imate neku super djecu koja sve to sama uspjevaju i jos k tome se, kako kažete i ranije dignu da sve to uspiju… i ja imam troje i uz sav trud ili se ne dignu na vrijeme ili ne stignu pojesti, pomažem oko oblačenja, obuvanja… i uvijek jurimo u školu…
    Kad vi to ovako napišete zvuči prebajno, mislim da u realnosti rijetko kome uspjeva. Svaka čast ako vama da.

    Like

   2. Za pripremu doručka mi treba 5-10 minuta. Od troje djece: jedno je u potpunosti samostalno od spremanja stvari za školu do higijene i oblačenja, drugo samostalno jede i oblači se uz moju potporu, treće samo jede, a ja je presvlačim. Mogu reći da su dosta samostalni, da. Ja sam od njihovog prvog dana života 90% vremena sama s njima, bez pomoći bilo kakve, tako da moja djeca moraju biti samostalna, inače ne bismo nigdje nikada stigli. Iskreno mislim da ništa od ovog ne zvuči prebajno i da nisam jedina mama koja je uspjela eliminirati komplikacije u životu. Kako sam rekla, ja samo znam koji su mi prioriteti i koji su mi kapaciteti. Žao mi je ako mislite da u nečemu ne uspijevate. Neću davati savjet koji me nitko nije tražio, ali ja bih pokušala definirati koji dio dana mi stvara stres i koji je uzrok tog stresa i razmislila bih što mogu poduzeti da taj stres eliminiram.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s