PREŽIVJETI LJETO DALEKO OD MORA

Često na YouTubeu i Instagramu gledam mame u Americi kako pakiraju djecu i ispraćaju ih na ljetne kampove, djeca mašu iz onih autobusa nasmiješenih lica, spremna za novu avanturu koju će prepričavati cijeli život. S druge strane, nisam nikad čula da djeca u ovom dijelu Europe, ispravite me ako griješim, odlaze na tematske kampove, osim onih sportskih. Htjedog ovime reći da je ljeto dugo i ako ste s djecom kod kuće, daleko od mora, sigurno vam nije jednostavno animirati ih, štititi od jakog sunca, hraniti zdravo i osigurati im bilo kakvu zabavu i uspomene koje će prepričavati prvih školskih dana. I feel you.

Za nas koji ne provodimo cijelo ljeto na moru, a imamo djecu, odlučila sam napisati ovaj blog post i podijeliti neke svoje metode i trikove za preživljavanje dugog vrućeg ljeta, daleko od mora.

1. RUTINA

Znam, znam. Rutina i ljeto – ne pretjeruj, pusti djecu da uživaju, opusti se, itd. Iz mojeg iskustva, djeca obožavaju rutinu, uživaju i opušteni su kad znaju kad što slijedi u danu. O kvaliteti sna kad svaku večer idu u isto vrijeme na spavanje i isto vrijeme se bude da ne govorim. Ljeti se ne držimo toga apsolutno svaki dan, naravno, no iznimke su rijetke.

Zbog nesnosnih vrućina ljeti smo prisiljeni kreirati rutinu prema dobu dana. Djeca se bude u pola 8 i nakon doručka idemo van dok nije prevruće. Nekad odemo u park, nekad ostanemo u vrtu, nekad smo u šetnji. Isto tako, kad vrućina popusti, iza 17 sati, opet smo vani. Tada se najčešće voze biciklima u kvartu. Ostatak vremena provodimo u kući u raznim aktivnostima, a nakon ručka imamo određen quiet time: to je vrijeme kad Mila spava, a Roko i Kiara gledaju TV. U nastavku sam vam napisala TV sadržaj koji preporučam: ako djeca već gledaju TV, neka bude nešto korisno i poučno.

2. TV SADRŽAJ

Ljudi koji me duže vremena prate znaju moj stav o ekranima. Nisu nužno loši ako je sadržaj strogo kontroliran, vremenski ograničen i prilagođen uzrastu. Ovo su crtići, filmovi i dokumentarci koje volimo:

-Our Planet – dokumentarna serija na Netflixu o životinjama s preeeedivnim snimkama i glasom Davida Attenborougha u pozadini. Raj za oči i uši, a djeca otvorenih usta gledaju.

-Life in Color – također dokumentarac s Davidom Attenbouroughom

-Wild Babies – ovo im je posebno slatko jer upoznaju životinje kao bebe

-Encanto – hit crtić s predivnom porukom, još divnijom muzikom, o razlikama i prihvaćanju istih

-Moana – također sladak crtić s divnim prizorima života na otoku, o odnosu s prirodom, prijateljstvu, povezanosti i čeličnoj odlučnosti

-Vivo – prepun sjajne glazbe, ovaj crtić govori o neobičnim prijateljstvima, pravoj ljubavi i vjeri u ono što možda samo ti razumiješ

-Free Willy – film zbog kojeg smo mi kao djeca izlizali vrpcu na video-kaseti mislim da ne trebam predstavljati

-Stillwater – koliko obožavamo (da, čak i ja!) ovaj crtić ne znam riječima opisati. Naći ćete ga na Apple+. Od predivnih boja, prizora i savršene grafike ostat ćete paf. A radnja će vas natjerati da se zauvijek zaljubite u Stillwatera. Stillwater je panda koji meditira, pije čaj i promatra oblake ležeći na travi. On je jedno s prirodom, on je i najbolji, mudri prijatelj glavnim likovima, Michaelu, Karlu i Addy koji mu se povjeravaju i s kojima on strpljivo razgovara i s ljubavlju odgovara na sva njihova pitanja, onako kako bi svi roditelji trebali. Od mene Stillwater ima čistu desetku. Obavezno pogledajte trailer!

Za kraj, nabrojat ću neke fora aktivnosti koje možete isprobati s klincima:

-napraviti sladoled, desert, voćnu salatu, sendviče

-piknik u vrtu ili dnevnoj sobi

-movie night na balkonu ili u vrtu uz lampice, kokice i limunadu

-napraviti spomenar ljeta sa slikama, ulaznicama, suvenirima, crtežima

-pospremiti garažu/sobu, donirati igračke i odjeću ili prodati pa skupiti novac za nešto što djeca žele

-obići muzeje

-napraviti marmeladu od sezonskog voća

-obojati kamenčiće i njima ukrasiti dom

-promatrati oblake, zvijezde, mjesec pa ih onda naslikati

Ljeto se bliži kraju – iskoristite svaki dan i uživajte čak i ako ste daleko od mora.

Bisous,

Fée

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s