ODRŽATI ZDRAVE NAVIKE NA ODMORU

Cijele godine pazimo na prehranu, kretanje, unos tekućine, itd., a onda dođe ljeto i sve to zaboravimo, navalimo na junk food, vodu zamijenimo koktelima, a kretanje izležavanjem na plaži i prženjem na suncu. Sve to u ime “uživanja” i “opuštanja”. Ja sam s godinama naučila da nema ničega opuštajućeg u tom stresu kojem izlažemo svoje tijelo, nakon kojeg nam opet treba detox, reset i silan napor da se vratimo u rutinu nakon godišnjeg odmora. Ako mene pitate, umjerenost je sinonim za uživanje. U nastavku vam donosim svoje trikove s pomoću kojih održavam zdrave navike i istovremeno uživam u ljetu punim plućima. 🌴

1. PLANIRANJE

Prije samog odlaska na put, volim istražiti i locirati restorane koji nude svježu, zdravu hranu, po mogućnosti pripremljenu od lokalnih namirnica. To ne činim samo zbog zdravlja, nego i zato što je za mene iskušavanje lokalnih specijaliteta važan dio cijelog iskustva. Ne kažem da tu treba biti prestrog do sebe, jer ipak je odmor prilika da se opustimo, ali svakako izbjegavam brzu, procesuiranu hranu i uživam u svježim namirnicama i lokalnim specijalitetima. Ako ne odsjedamo u hotelu, nego u stanu ili apartmanu s mogućnošću pripreme obroka, potrudim se naći prostor s prihvatljivom kuhinjom, u kojoj će kuhanje biti užitak. Isto tako, važno mi je da tržnica i/ili bolje opskrbljena trgovina budu blizu. Za prvih par dana volim i isplanirati obroke te ponijeti namirnice, da ne moram odmah nakon dolaska juriti u nabavku.

2. PLAŽA

Plaže su oduvijek bile opasna mjesta što se prehrane tiče. Ako se kupate na nekoj gradskoj, uređenoj plaži, velike su šanse da na svakom uglu vrebaju pekarnice, loše pizzerije i slična junk food mjesta. Zato uvijek sa sobom nosim zdrave grickalice i obilje voća i vode. Posebno vam to savjetujem ako imate djecu. Voda i sunce im otvaraju apetit i ako baš ne želite da se ljetovanje pretvori u natrpavanje brzom hranom nakon koje ćete svi trebati detox i reset, savjetujem vam da sklopite nekakav dogovor (npr. 1 sladoled na dan) i uvijek imate nešto zdravo pri ruci.

3. TRENING

I ako trenirate redovito i ako tek počinjete, ljetovanje je idealan period za promjenu rutine ili stvaranje zdravih navika. Na primjer, ako već imate naviku treniranja i ustaljenu rutinu, sad je vrijeme da isprobate neke nove stvari, nešto zabavno, zbog čega vam trening neće biti “obaveza”, nego usputna, zabavna aktivnost. S djecom na odmoru nekad je nemoguće ukrasti sat, dva za vježbanje, ali zato postoji puno drukčijih, zabavnih opcija: plivanje, hodanje (zaboravite na auto), bicikliranje, trčanje u rano jutro uz more… Što ja radim? Yoga ujutro, barem 15 minuta, plivanje i hodam posvuda. Nekad danima ne upalimo auto. I trčim za djecom po plaži, kao svaka mama.

4. ZDRAVE RUTINE I PRIRODNI PROIZVODI

Sve ono što od prirodnih proizvoda koristimo kod kuće, nosimo sa sobom na odmor. Eterična ulja, difuzori, kozmetika… Meni su te stvari jako važne i pomažu mi da održim zdravu rutinu, posebno s djecom, i kad smo daleko od kuće. Te poznate radnje im pomažu da bolje spavaju, budu bolje raspoloženi i da se lakše prilagode svim tim promjenama koje pred njih stavljamo u ovom ljetnom periodu. Osim toga, znam koliko proizvodi kojima smo svakodnevno izloženi utječu na naše zdravlje i u tim stvarima kod mene nema kompromisa.

5. UNOS TEKUĆINE

Podsjećajte se da pijete. Nosite vodu posvuda: ne izlazim bez velike boce vode i manjih boca za djecu. Podsjećajte djecu da piju, jer oni od silnog uzbuđenja i akcije zaborave da su žedni. Ako im voda nije primamljiva, nemojte je zamijeniti slatkim sokovima, nego nađite zdravu alternativu: domaći ledeni čaj, limunada, domaći sirupi, itd.

Koje god navike odlučili održati ovog ljeta, prije svega je najvažnije da budete sretni i u miru sami sa sobom te da zaista uživate u odmoru punim plućima.

Bisous,

Fée

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s