moja pavlova

Ime je dobila po ruskoj balerini Anni Pavlovi 1920-ih godina, a kod nas doma je obavezna proljetno-ljetna slastica koju radim jako često i svi je vole. Nije se još dogodilo da se nije od prve cijela pojela, a bome ni da svi koji su je kušali nisu tražili recept. Sad sam ga odlučila podijeliti i ovdje, taman prije vikenda ako vam zatreba ideja za nedjeljni desert.

Kad smo kod recepata za Pavlovu tortu, ima ih na stotine, a ja sam spojila dva u jedan i ispala mi je neka idealna kombinacija. Autorica oba recepta je Domaćica Sanja, a ja korake izrade prenosim u cijelosti.

SASTOJCI ZA KORU:

-5 bjelanjaka

-200 g šećera

-prstohvat soli

-1 žličica gustina

-1 žličica alkoholnog octa

PRIPREMA KORE:

1. Uključite pećnicu na 130 stupnjeva, a na pleh stavite masni papir za pečenje i olovkom nacrtajte krug promjera 20 cm.

2. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodajte šećer, cijelo vrijeme miksajući. Miksajte nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

3. Na kraju u smjesu dodajte prosijani gustin i ocat, promiješajte špatulom. Smjesu žlicom prebacite u krug koji ste ranije nacrtali na papiru. Torta će vam biti visoka oko 8 cm. Možete je lijepo zagladiti ili ostaviti neurednu. Pavlova podnosi nesavršenost i zato je volimo.

4. Stavite koru u pećnicu na 1,5 h i ni u jednom trenutku ne otvarajte pećnicu! Ovo je jako važno. Tek nakon 1,5 h ugasite pećnicu, odškrinite vrata pećnice i koru ostavite unutra da se skroz ohladi.

SASTOJCI ZA KREMU:

-200 ml slatkog vrhnja

-250 g mascarpone sira

-50 g šećera u prahu

-1 žličica paste od vanilije (ili ekstrakta)

PRIPREMA KREME:

  1. Slatko vrhnje za šlag istucite na pola, kojih 10-20 sekundi, zatim dodajte ostale sastojke i miksajte dok se sve ne spoji pritom pazeći da ne premiksate kremu kako vam se ne bi zgrudala. 
  2. Ohlađenu koru premažite kremom i ukrasite po želji. Ja ukrašavam isključivo bobičastim vocem (jagode, maline, borovnice… što god imam) i listićima mente. Ta kombinacija je posebno efektna i okusom i izgledom. Možete dodati voće koje god želite, macaronse, jestivo cvijeće, kombinacija je bezbroj.

Bisous,

Fée

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s