BANOFFEE TORTA

Sirova, veganska, od jednostavnih sastojaka, a za izradu će vam trebati samo blender. 👌🏼

SASTOJCI

*podloga*

pola šalice zobenih pahuljica

pola šalice indijskih oraščića (prethodno namakanje nije potrebno, no poželjno je ako nemate jaki blender, pola sata u vodi bit će dovoljno da omekšaju)

1 žlica maslaca od kikirikija ili badema (ja svoje maslace radim sama, a ako ih vi kupujete, kupite najkvalitetnije što možete)

4 datulje

malo vode

*prvi sloj*

10 datulja

pola šalice vode

sjemenke pola mahune vanilije (ako nemate mahunu vanilije, može i 1 žličica paste od vanilije)

*drugi sloj*

2 zrele banane

pola šalice indijskih oraščića (namočite po želji)

5 datulja

sjemenke pola mahune vanilije ili 1 žlicica paste

1/4 šalice vode

UPUTE ZA IZRADU

  1. U blender zajedno stavite zobene pahuljice i indijske oraščiće i sitno smeljite. To prebacite u posudu i dodajte 1 žlicu maslaca od kikirikija (ili badema). Zatim u blender stavite 4 datulje i malo vode i smeljite u maksimalno kremoznu teksturu koju vaš blender može proizvesti.* Ako vam ostanu sitni komadići datulja, to je u redu. Prebacite i datulje u posudu te sve zajedno pomiješajte rukama u ujednačenu, ljepljivu smjesu. Ravnomjerno rasporedite po kalupu za torte promjera 20 cm i stavite u zamrzivač.
  2. Dok se baza hladi, u blender ubacite 10 datulja i pola šalice vode i vaniliju te blendajte dok ne dobijete smjesu koja je gusta, ali tekuća. Dodajte vode po potrebi. I opet, ako ostane koji komadić datulje, ništa strašno. Izvadite bazu iz hladnjaka, prelijte tom smjesom od datulja i vratite natrag u zamrzivač na 30 minuta.
  3. Kad se torta ohladila, opet u blenderu napravite kremu od banana, indijskih oraščića, datulja i vanilije. Niti slučajno nemojte kušati, jer ćete se teško suzdržati od toga da ne pojedete sve i za tortu neće ostati ništa. 😂🙉Izvadite tortu iz zamrzivača, prelijte kremom i vratite u zamrzivač dok se krema ne stisne. Po mojoj procjeni, otprilike 45-60 min.
  4. Prije posluživanja, izvadite tortu iz zamrzivača na 10 minuta da malo popusti, ukrasite po vrhu narezanim bananama i sjeckanim bademima.

Javite mi kako vam se svidjela!

Bisous,

Fée

*Za neke blendere je količina od 4 datulje premala da ih kvalitetno smelje. U tom slučaju dodajte malo više datulja za veću količinu te “paste” – dio stavite u tortu, dio drzite u hladnjaku kao preljev za palačinke, sladoled, zobenu kašu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s