KAKO PODIĆI ENERGIJU U PROLJEĆE?

Svi smo se puno puta požalili na proljetni umor i svi smo se barem jednom pitali je li to mit ili se zaista u proljeće osjećamo umorno i bezvoljno. Istraživanja pokazuju da si ipak nismo sve to umislili te da za nedostatak energije u proljeće postoje itekako dobri razlozi. Neki stručnjaci navode hormonalne promjene koje se događaju zbog pojačane izloženosti suncu, drugi pak krivca nalaze u nutritivno lošijoj prehrani tijekom zime, čiji danak počinjemo plaćati u proljeće. Ima logike, jer zimi više jedemo toplu, kuhanu hranu, a puno manje sirovog voća i povrća. Kad se zalihe vitamina potroše tijekom zime, u proljeće jednostavno osjećamo umor i nedostatak energije. Dobra je vijest to što proljetni umor rijetko traje dulje od mjesec dana.

Kako si možemo pomoci? Prije svega, povećanim unosom svježeg, sirovog voća i povrća te hladno prešanih sokova. Na taj ćemo način dati tijelu nutritivne vrijednosti koje mu nedostaju. Uz to se, naravno, preporučuje povećani unos vode. Osim toga, nutricionisti preporučuju uzimanje suplemenata, raznih homeopatskih pripravaka, sve uz nadzor i preporuku stručnih osoba.

Kod mene to izgleda tako da svako jutro popijem pola litre hladno prešanog soka, najčešće od jabuke, ananasa, krastavaca, mrkve, naranče, limuna, cikle, špinata… Popodnevnu kavu nastojim zamijeniti supernapitkom Ningxia* koji je prava vitaminska bomba, a glavni sastojak su mu nevjerojatno moćne i zdrave goji bobice. Također, gotovo svakodnevno šećem 6-7 km, što pozitivno djeluje na moj um i fizičku spremnost.

Ako ste umorni vjerojatno vam ovo zvuči nezamislivo, no za bolji osjećaj i više energije preporučuje se redovita fizička aktivnost. To će vam dati više energije i snage za svakodnevni život. Ako ste ipak preumorni za trening, savjetujem vam redovitu šetnju i boravak na suncu koje će potaknuti stvaranje toliko potrebnog vitamina D.

Bisous,

Fée

*za više informacija o Ningxi, kontaktirajte me na mail bisousfee@gmail.com

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s