PRILAGODBA NA VRTIĆ

Ovo je za sve vas koji ćete se kroz koji dan suočiti s tim vrlo stresnim periodom. Nakon 4 uspješne prilagodbe, od kojih je zadnja bila nedavno, sa sigurnošću mogu reći da je prilagodba stresnija za roditelje nego za djecu. Zato se nadam da će vam moji savjeti i metode pomoći.

Na samom početku, za sve roditelje koji se prvi put susreću s prilagodbom, napisat ću kratki raspored koji se primjenjuje u većini vrtića, čisto da znate što možete očekivati. Kod rasporeda i tempa prilagodbe važno je da ona ide polako, ali ne presporo kako se dijete ne bi “uljuljalo” u jednoj fazi, nakon čega bi sljedeća faza mogla biti šokantna i teška, što bi moglo rezultirati otporom, strahom i nepovjerenjem.

1. dan: ostajete s djetetom u vrtiću otprilike 1 sat, nakon toga ga vodite kući.

2. dan: dovodite dijete i ostavljate ga samog otprilike 1 sat.

3. dan: dijete ostaje u vrtiću 2-3 sata.

4. dan: dijete ostaje u vrtiću do ručka.

5. dan: dijete ostaje u vrtiću na ručku, nakon toga dolazite po njega. Odličan je znak ako prihvati hranu.

6. dan (ili 1. dan drugog tjedna): ponavlja se 5. dan. Dakle dijete opet ostaje na ručku, nakon toga dolazite po njega.

7. dan: dijete ostaje na spavanju, nakon buđenja dolazite po njega. Nemojte se iznenaditi ako dijete odbije spavanja ili se probudi već nakon 15-ak minuta.

8. dan: dolazite po dijete 20-ak minuta kasnije nego prethodnog dana.

9. dan: boravak se produžuje za još 20-ak minuta.

10. dan: dijete ostaje cijeli dan.

Onoga trenutka kad vaše dijete počne prihvaćati hranu, igračke i spavanje u vrtiću, možete smatrati da je prilagodba uspješno završila. Međutim, plakanje pri dolasku u vrtić može se nastaviti još neko vrijeme. To nije razlog da se osjećate loše: budite uvjereni da se dijete zaigra čim vi odete.

Podijelit ću s vama i nekoliko savjeta koji će, nadam se, pomoći da prilagodba prođe što mirnije i za vas i za dijete. Napomenula bih da nisam stručnjak, nego samo majka koja vjeruje u svjesno, povezujuće roditeljstvo i koja, igrom slučaja, ima poveliko iskustvo s prilagodbom na vrtić.

1. PRIPREMITE I SEBE I DIJETE

Razgovarajte s djetetom o vrtiću, o onome što ga tamo očekuje. Spomenite igračke, pjesmice, prijatelje. Koliko god dijete bilo malo, ono vas razumije, osjeća vašu emociju i ton. Upravo je zato iznimno važno da pripremite i sebe. Umirite se, riješite se svih negativnih emocija straha, nervoze, grižnje savjesti. Dijete osjeća sve što osjećate i vi, zato PAZITE NA SVOJE EMOCIJE. Zapamtite da ostavljate dijete u dobrim rukama, da su odgajateljice u današnje vrijeme tople, nježne i pune ljubavi. U nekim vrtićima savjetuju da očevi odrađuju prilagodbu, jer su oni obično mirniji i staloženiji. Razmislite i o tome ako mislite da će vam biti preteško.

2. MAMA SE UVIJEK VRATI

Najvažniji cilj prilagodbe jest da dijete nauči da se mama uvijek vrati. Kad dijete ostavite u nepoznatom prostoru, s nepoznatim ljudima, ono ne zna što ga tamo očekuje. Kad nauči da se u tom prostoru, s odgajateljima može osjećati sigurno i voljeno, te da se mama svaki dan vrati po njega, počet će uživati.

3. RUTINA, RUTINA, RUTINA

Najviše od svega volim rutinu i red: mislim da te dvije stvari olakšavaju majčinstvo. Rutina djeci pruža sigurnost, jer znaju što slijedi kroz dan, što mogu očekivati nakon određene radnje, kroz rutinu napreduju, stječu vještine i postaju samostalniji. Ako zamislite svoje dijete u stresnom periodu prilagodbe na vrtić, gdje je sve novo i nepoznato, onda vam je vjerojatno jasno koliko je dobra rutina važna! Razmislite dobro, sjednite i ako treba zapišite kakva rutina vam odgovara, a onda je se DRŽITE SVAKOGA DANA, bez iznimke. Kod nas to ujutro izgleda ovako: buđenje, pranje zubi, oblačenje, kratka igra, doručak, mazanje eteričnim uljem, izlazak iz kuće. Isto tako imamo popodnevnu i večernju rutinu o kojima ću pisati nekom drugom prilikom. Kako će sama rutina izgledati manje je važno, ali je važno da je se držite, posebno tih 14 dana.

4. SPORA JUTRA

Kao što mi odrasli volimo piti jutarnju kavu u miru, istuširati se u samoći, možda i pročitati novosti ili par stranica knjige, tako i djeca vole opuštajuća i mirna jutra. Dokazano je da se nakon toga cijeli dan osjećaju opuštenije i sigurnije. Ako možete, nastojte ne izjuriti iz kuće čim se probude. Pustite ih da se poigraju par minuta, pojedu lagani doručak, pomazite se s njima… I 15 minuta ujutro može značiti puno.

5. OFFLINE MAMA

Vaše bi se dijete u ovom periodu moglo pretvoriti u pravi mali priljepak i to je potpuno normalno. Falit ćete mu kroz dan, bit će željno vaše pozornosti, ljubavi, zagrljaja. Vjerojatno će negodovati svaki put kad mu izađete iz vidokruga. Moj savjet je da se već sad pripremite na to: otkažite sve što nije apsolutno neodgodivo, skuhajte večere unaprijed, zanemarite nered, nagomilano rublje, ako možete ugasite telefon na nekoliko sati. Najvažnije je da vaše dijete zna da je vaša ljubav neupitna, da ima vašu zaštitu i pozornost, bez obzira na veliku promjenu u životu.

Drage mame (i tate), nadam se da će vam ovi savjeti biti korisni. Na kraju bih još jednom napomenula da pazite na svoje emocije te da su rutina i vaša posvećenost djetetu nevjerojatno važne u ovom periodu. Od srca vam želim puno sreće i da ovo bude početak divnih vrtićkih godina provedenih u igri, zabavi, učenju i iskrenim dječjim prijateljstvima.

Bisous,

Fée

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s