NJEGA RUBLJA NA PRIRODAN NAČIN

Možda je i preblago reći da su konvencionalna sredstva za pranje rublja opasna za zdravlje ljudi, posebno djece, i štetna za okoliš. Danas smo savršeno svjesni činjenice da smo u doticaju s kemikalijama s kojima nikada prije nismo bili i da godišnje industrija izbaci na tisuće novih koje utječu na naše hormone, emocije, dišni sustav, imunitet, cjelokupni organizam. Stoga ne začuđuje sve veća popularnost takozvanog “low-tox načina života”, odnosno stila života u kojem koristimo prirodne proizvode bez štetnih kemikalija. Pranje rublja jedno je od najvećih zagađivača okoliša u domaćinstvu, a odjeća koju peremo konvencionalnim deterdžentima u direktnom je doticaju s našim najvećim organom, kožom. Zato smo se bacili u istraživanje o tome kako na jednostavan i prirodan način njegovati rublje.

DETERDŽENT

Jedan običan deterdžent za rublje ima najmanje 17 štetnih kemikalija među kojima su i one svrstane u kancerogene tvari. Iako u drogerijama postoji veliki izbor prirodnih deterdženata, ispostavilo se da oni i nisu baš toliko prirodni, jer pod krovnim nazivima poput “fragrance” krije se na tisuće štetnih kemikalija koje proizvođači, zbog loših zakonskih regulativa, nisu dužni navesti na ambalaži. Deterdžent koji je sto posto prirodan, potpuno bezopasan za ljude i okoliš, učinkovit i jako koncentriran zove se Thieves*, od američkog proizvođača Young Living koji je i kod nas moguće nabaviti, jer tvrtka Young Living, naime, ima skladiste u našoj Dalmaciji.

Siguran, a učinkovit deterdžent moguće je napraviti i kod kuće na sljedeći način.

Potrebno vam je: 3 litre vruće vode, 100 grama prirodnog sapuna, 1 žlica sode za pranje, eterična ulja po želji, 3 čepa univerzalnog sredstva za čišćenje Thieves* i staklene boce. Naribajte prirodni sapun i dodajte 1,5 litre vruće vode te miješajte dok se sapun potpuno ne otopi. Dodajte 1 žlicu sode za pranje i pustite da se potpuno ohladi uz povremeno miješanje. Kad je smjesa hladna, dodajte preostalu vodu i miješajte dok se sve ne poveže. Zatim dodajte eterična ulja (preporučujemo različite citruse poput limuna, naranče, grejpa, a odličan su odabir i Purification, čajevac, limunska trava i slicno) i 3 čepa Thieves Cleanera*. Prelijte u staklene boce i zatvorite kad smjesa bude potpuno hladna.

OMEKŠIVAČ ZA RUBLJE

Stručnjaci za low-tox način života preporučuju da konvencionalni omekšivači budu prva stvar koju ćemo izbaciti iz doma, iz razloga što su zbog svojeg sastava među najštetnijim proizvodima u kućanstvu. Da, svjesni smo da je jedan od najljepših osjećaja obući na sebe čistu odjeću koja miriše božanstveno, no kad znamo da je taj miris jako štetan za dišni sustav, hormone i kožu, možda taj osjećaj i nije toga vrijedan. Srećom, našli smo i isprobali recept za prirodni omekšivač za rublje.

📸 Lilihalodecoration

Potrebno vam je: staklena boca, pola litre alkoholnog octa (ne brinite, miris octa se neće osjetiti), pola litre destilirane vode, 20-ak kapi eteričnih ulja po želji (preporučujemo lavandu, naranču, limunsku travu, ylang ylang, vaniliju, eukaliptus…).

Ako imate sušilicu, efekt mekog i mirisnog rublja postići ćete tako da eterična ulja po želji nakapate na vunene loptice i to na način da kad sušilica završi svoj program, izvadite loptice, nakapate ulje i upalite neki brzi program za sušenje ili osvježavanje rublja.

Oba ova načina su učinkovita i potpuno sigurna za naše tijelo, no naravno, nemojte očekivati dugotrajnost mirisa koju pružaju konvencionalni omekšivači. To je jednostavno tako zato što su umjetni mirisi dugotrajni i nažalost štetni, dok su prirodni potpuno sigurni za nas, ali kratkotrajni.

Dobro razmislimo: što nam je važnije? Dugotrajan miris odjeće ili zdravlje?

Bisous,

Fée

2 thoughts on “NJEGA RUBLJA NA PRIRODAN NAČIN

Leave a comment