ODGOVORN(IJ)A MODA

Neki će reći da nemaju budžet za kupovinu kvalitetnih komada odjeće. Ja ću im reći da nisu dovoljno bogati da bi kupovali jeftino. Istina je upravo takva: kupujući kvalitetno i skuplje, zapravo štedite novac, jer stvari dulje traju i mogu se lakše kombinirati i održavati. Upravo zbog toga trebate i manje stvari u ormaru: jedan kvalitetan komad pokriva više kombinacija, a zbog kvalitetne tkanine i dobrog kroja u njemu se osjećate sjajno. Meni se još nije dogodilo da sam zažalila što sam kupila nešto kvalitetnije i skuplje. Imam kaput, čizme i torbe stare skoro 10 godina koje i dalje nosim. Osim toga, jeftinije tkanine obojane su bojama koje su štetne za okoliš i loše za vašu kožu, tako da sa svakim pranjem zagađujete prirodu. Jeste li znali da je modna industrija jedan od najvećih zagađivača okoliša? Toliko je razloga da odustanemo od brze mode i okrenemo se osviještenim i etičkim brandovima koji brinu za okoliš, drže do kvalitete tkanina i izrade  i svoje radnike pošteno plaćaju. Da, takvi su komadi skuplji, ali ako po sezoni odlučite kupiti 1 kvalitetan kaput ili 1 bijelu košulju, umjesto 3 kaputa i 4 košulje koje će nakon jednog pranja izgledati kao stara krpa, onda niste premašili svoj budget, a u ormar ste stavili prave kvalitetne modne komade koji će trajati godinama. Da ne duljim previše, krenimo s popisom!

 1. COS – Brand u vlasništvu H&M-a, no s potpuno drukčijom filozofijom rada. “Buy Better, Keep Forever” njihov je slogan. Istina, s jedne strane podupirete gigantski H&M (koji posljednjih godina čini velike korake u smjeru odgovorne i održive proizvodnje, smanjuje zagađenje i potiče recikliranje starog tekstila), no ovi komadi su zasigurno kvalitetniji.
 2. Printa Budapest – Organski materijali, održiva moda i zero waste sitnice za svakodnevnu upotrebu poput kozmetičkih torbica, slamki, šalica i tepiha.
 3. Nonplusz.hu – Prekrasni komadi od ekološki prihvatljivih materijala, no s obzirom na to da je stranica na mađarskom, nisam uspjela saznati ništa više.
 4. Vetta – Američki brend “odgovorne mode” koji dizajniraju i proizvode komade capsule garderobe.
 5. Everlane – Modni brend koji se ponosi iznimnom kvalitetom, transparentnošću i odgovornošću.
 6. Organic Basics – Kao što i samo ime govori, riječ je o brendu donjeg rublja i sportske odjeće od ekološki prihvatljivih materijala.
 7. Sezane – Francuski modni brend, eco-friendly komadi “made to last”.
 8. Rouje – Francuski brend kvalitetne odjeće od ekološki prihvatljivih materijala.
 9. IRO Paris – Francuski brend kvalitetne odjeće od ekološki prihvatljivih materijala.
 10. Petit Nord – Skandinavski brend dječje obuće.
 11. Lunilou – Hrvatski brend inovativnih proizvoda napravljenih od prirodnih materijala, obojanih prirodnim bojama.
 12. Mia And Mika – Slovenski brend dječje obuće od vegetarijanske kože.
 13. The Base Label – Slovenski brend koji je osnovala blogerica Alja Perne, usmjeren na etičku proizvodnju modnih komada od održivih materijala stvorenih da traju cijeli život.
 14. Amarie – Hrvatski brend odjeće izrađene od kvalitetnih i ekološko prihvatljivih materijala.
 15. Jolie Petite – Već svima dobro poznati obiteljski modni brend koji stvara komade koji će trajati godinama.
 16. Cocopat – Domaći brend torbica i modnih dodataka od veganske kože koji su osnovale jedna mama i njezina kći (girl power!).
 17. By Aylin Koenig – Modni brend poznate njemačke modne blogerice, svi su komadi jedinstveni dizajnirani u Hamburgu i izrađeni u Italiji od vrhunskih materijala.
 18. Lovely Pepa – Modni brend španjolske modne blogerice Alexandre Pereira.

Ovo su samo neki od meni poznatih trgovina. Dobra je vijest da svijest o utjecaju modne industrije na okoliš raste iz dana u dan i da je sve više malih brendova koji rade odgovorno prema okolišu i ljudima. Izdvojila bih još 3 brenda gigantskih Inditexa i H&M-a koji se trude smanjiti utjecaj na okolis za najmanje 20% do kraja ove godine. Iako su daleko od idealnog načina proizvodnje, njihovi su komadi dugotrajniji i kvalitetniji od sestrinskih im brendova. To su Massimo Dutti, Oysho i & Other Stories.

Podržite lokalne, male brandove. Istražite internet i instagram. Kupujte manje i kvalitetnije i preusmjerite svoj budget u brendove kojima je stalo do okoliša, budućnosti i vaše kože.

Bisous,

Fée

One thought on “ODGOVORN(IJ)A MODA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s